– Dette er perfekt for meg!

21/2/2019
Med hyppig veksling mellom skole og læringjobb på Lerøy, mener Aragorn Mikkelsen (16) at han får det aller beste fra to verdener.

Tenk, før var det slik at jeg gruet meg til omtrent hver eneste skoledag. Jeg følte at jeg ikke fikk til fagene, og det var rett og slett tungt å finne motivasjon til å stå opp om morgenen. 16 år gamle Aragorn Mikkelsen kjente derfor en enorm lettelse da han i fjor var ferdig 10. klasse på Storslett skole.


– Jeg var vel det man kaller for skikkelig skolelei.

Nytt fagtilbud


Aragorns opprinnelige plan var å søke seg inn på naturbruklinja, men ombestemte seg kjapt da han fikk høre om det nye fagtilbudet som lærling i industriell sjømatproduksjon ved Nord-Troms videregående skole, avdeling Skjervøy.

– Dette er et fireårig løp hvor elevene veksler mellom læring i skole og læring i bedrift. Fellesfagene tas ved Nord-Troms videregående skole og fagopplæringen foregår i en produksjonsbedrift, sier Annbjørg Reiersen i Opplæringskontoret for fisk.

Etter fire år kan elevene ta fagprøven og få fagbrev i industriell sjømatproduksjon.

– Jeg skjønte med en gang jeg hørte om denne linja at dette ville være perfekt for meg, sier Aragorn.

Høsten 2020 hadde han sin første arbeidsdag ved Lerøy Auroras prosessanlegg på Skjervøy. Her jobber han tre dager i uka, mens de resterende to dagene tilbringes på skolen på Skjervøy.

– Om jeg hadde valgt naturbruk måtte jeg ventet i to år før jeg kunne bli lærling. Jeg er veldig fornøyd med at jeg isteden bare kunne hoppe rett i det, sier Aragorn.

– Og det som er morsomt er at jeg nå stortrives både på jobb og på skolen. Jeg tror det er vekslingen som gjør at begge deler blir artig.

Yngstemann på anlegget

Aragorn skryter av arbeidsmiljøet ved Lerøy Aurora.

– Jeg er den yngste som jobber der, mens den nest yngste er 20 år. Alle sammen tar veldig godt vare på meg, og når jeg skal lære noe nytt står de gjerne rett ved siden av meg for å se at jeg får det til.

Aragorn og kollegaene på Lerøys prosessanlegg arbeider med produksjon av fisk – helt fra den kommer inn til ventemerda til den sendes ut med trailer og fly.

– Akkurat nå er jeg i produksjonshallen hvor vi jobber med gradering og sortering av fisk. Fisken skal deles inn i tre kategorier, superior, ordinær og produksjon, avhengig av kvaliteten. Når jeg er ferdig her, skal jeg til hodekapp og til slutt filetskjæring. Jeg synes det er artig når det er litt tidspress, så dette passer meg veldig bra.

Har gitt mersmak

Etter fire år på Lerøy på Skjervøy, planlegger Aragorn å fortsette utdanningsløpet i Bodø.

– Jeg har fått tips av en kollega at det er ei linje som fokuserer mye på det tekniske. Før jeg startet her hadde jeg aldri sett for meg at jeg kom til å tenke på videre utdanning, men dette har virkelig gitt mersmak. Når jeg er ferdig utdannet håper jeg på en jobb hvor jeg kan kombinere arbeid med fisk med mer tekniske oppgaver som
programmering og fiksing.

Enn så lenge bor Aragorn bor på Storslett. Og må må dermed ta buss en time for å komme seg til og fra jobb.

– Men jeg ser egentlig ikke på det som et problem. Jeg slipper å ha en kontorjobb – og jeg tjener mine egne penger. Mer og mer for hvert år. Helt perfekt, spør du meg!