Et eventyr av en jobb

12/12/2023
Lærlingene Sigurd Angell Lorentzen (18) og Oskar Elias Johansen (18) blir bare mer og mer motivert for å bli fisker etter hver tur med Arnøytind.
Å være fisker er et eventyr. Det handler om spenning, fysisk og svært variert arbeid. – Akkurat det vi liker, sier lærlingene Sigurd Angell Lorentzen (18) og Oskar Elias Johansen (18).

De har nettopp mønstret på snurrevadbåten Arnøytind som lærlinger. Nybygget til rederiet Arnøytind As ble levert i sommer. Investeringen til drøye 200 millioner kroner er 50 meter lang og 12 meter bred. 

- Det er et topp moderne fiskefartøy, så det er flott å starte karrieren som fisker her, sier Oskar.

Komplett fabrikk ombord

Arbeidsplassen til de to lærlingene er utstyrt for snurrevad og not, og for fangst og frakt av levendefisk. Her er det også en komplett fabrikk ombord med fire sløyemaskiner og utstyr i lasterom for kjøling av fisk i kar. Messa er delikat innredet og lugarene er romslige. Arnøytind har også valgt miljømessige løsninger ved å være en såkalt batterihybrid fiskebåt som bruker mindre drivstoff med mindre utslipp.

Fisker over store avstander

Torsk, sei, hyse, sild, makrell og lodde – fartøyet er hjemmehørende Skjervøy og flytter seg over store avstander etter som hvor de ulike fiskeslagene befinner seg. 

- I september fisket vi makrell og sild i Norskehavet og vi var i land på Shetland på grunn av dårlig vær. Shetland består av sauer og vindmøller, kort fortalt, sier Sigurd som likevel medgir at det var interessant å besøke andre havner og land. 

Arbeidsplassen til de to lærlingene er utstyrt for snurrevad og not, og for fangst og frakt av levendefisk. Her er det også en komplett fabrikk ombord med fire sløyemaskiner og utstyr i lasterom for kjøling av fisk i kar.

Lengter etter å komme i jobb

De har avgjort valgt rett yrkesretning. Fiske- og fangst på Nord-Troms videregående skole avdeling Skjervøy, bød på mye og relevant utdanning.

- Men vi blir lei av skolen også. Og på slutten lengter du bare etter å komme ut. Her tjener vi penger og er fiskere som de andre ombord, sier Sigurd.

Som lærling skal de innom mange disipliner ombord i båten. De følger en plan, og det er en opplæringsansvarlig ombord.

- Det er bare flinke folk ombord her, så vi lærer mye. De er nøye på sikkerhet, så det må terpes. Vi skal lære det samme som fiskerne gjør og prøve ulike ting. Samtidig gjør vi en vanlig jobb og tjener penger, og det er viktig, mener Oskar.

Lange arbeidsdager

Dagene kan bli lange, for de siste ukers fiskerier har handlet om å levere fangstene ferske med jevne leveranser i land.

- Da fisker vi så lenge det er fisk å få, så arbeidsdagen blir fort lang.

Nybygget til rederiet Arnøytind As ble levert i sommer. - Det er et topp moderne fiskefartøy, så det er flott å starte karrieren som fisker her, sier Oskar.

Lærlinger er viktig rekruttering

Reder Svein Roger Karlsen har et stort ansvar, men også et stort hjerte for ungdommen som vil bli fiskere.

- De er framtida og vi har et ansvar for å sikre rekrutteringen. Vi har i alle år hatt lærlinger. Det er viktig for arbeidsmiljøet å ha både erfarne fiskere og ungdom under opplæring ombord, sier Karlsen. 

- Her er det mye familiefolk ombord, legger han til.

- De siste to årene har de produsert 10 barn. Og noen barnebarn, ler han. 

Mer motivert for hver tur

Oskar og Sigurd jobber en måned på og en måned av. Motivasjonen til ei framtid som fisker styrker seg for hver tur.

- Vi er ute på eventyr! Arbeidsdagene er varierte og vi får være ute og oppleve masse flott, sier Oskar.

- Kort sagt bare fordeler. Og når vi har fritur, er det kjærest, jakt og fiske som gjelder, sier Sigurd.