Framtida er i Nord-Norge

21/2/2019
Lærling Thomas Strøm Sørensen (19) er ikke i tvil: laks er framtida, både for landsdelen og hans egen yrkesframtid.

– Jeg har lært mer her på et par måneder enn jeg gjorde to år på skolen, sier han mens han
tar et godt grep om kassen som han nylig har fylt med laks. Den er straks klar for å sendes til
flere middagsbord, mest sannsynlig et sted i Europa.

Industriell matproduksjon

Thomas er en av få videregående elever på matfag som valgte å fordype seg i industriell matproduksjon. Nå er han lærling på Flakstadvåg Laks på Sør-Senja hvor han trives kjempegodt. Men han innrømmer at å få fagbrev er første steg på veien mot enda mer utdanning, som han ønsker å bruke innen havbruksnæringa.

Havbruk er framtida

– Havbruk er framtida. Og akkurat nå er det er gøy å jobbe og lære seg næringa i praksis. Arbeidsmiljøet her er supert med mye humør og stor takhøyde. Her får jeg god veiledning i de ulike arbeidsoppgavene, sier Thomas som medgir at ansvaret til tider føles stort her de håndterer solide verdier med mat av ypperste kvalitet. Strenge hygieneregler, og like strenge rutiner for håndtering av fisken er alfa omega. Godt over to år tar det fra laksen fødes til den blir menneskemat. I den tida har den svømt i merdene utenfor Senja. Flakstadvåg Laks er også landets første produsent av økologisk laks.

Store på økologisk laks

– Noen av forskjellene mellom økologisk laks og vanlig oppdrettslaks er fôret som består av mer fiskeavskjær og deler av fisk som ikke brukes til menneskemat. Det er også krav til at nøtene i sjøen skal være uten kobberimpregnering, og fisken har litt bedre plass i merdene, forklarer Thomas. Miljøsertifiseringer og sertifisert yngel og smolt, er også et krav i økologiske lakseproduksjon.

32 tonn laks i året

Thomas og kollegene på lakseslakteriet sløyer og pakker opp mot 32 tonn laks i året. Arbeidsdagen starter klokka 08.00 og er lagt opp slik at de ansatte varierer mellom ulike arbeidsstasjoner.

– Et smart system, for du rekker ikke å bli lei når vi rullerer mellom sløying, sortering og pakking av fisk.

Flere unge i næringa

Daglig leder i Flakstadvåg Laks, Roy Alapnes, bekrefter at mange ønsker lærlingplass ved bedriften.

-Vi kan tilby opplæring i alle stegene fra vi setter smolten i sjøen til ferdig slaktet laks. Å bidra i rekrutteringen til næringa, er selvsagt viktig for oss, så vi har i gjennomsnitt hatt to lærlinger i bedriften de siste årene, sier Alapnes.

Får bo i nord og tjene godt

Thomas skal skifte arbeidsoppgaver og tar plass for å sortere fisk etter størrelse. Det er siste økt før nok en arbeidsdag er over. Han har kort vei til hybelen, for han har valgt å bo i den vesle bygda Flakstadvåg.

– Jeg ukependler til Grasmyr hvor resten av familien bor. Det er ikke all verden som skjer her i ukedagene så om kveldene er det bare å slappe av, eller gå seg en tur. Om høsten er det selvsagt småviltjakt, sier Thomas som også jakter på ei solid framtid i havbruksnæringa.

– Her er det mange yrkesmuligheter, jeg får være i Nord-Norge og så tjener vi godt!